Sluiting woning Vlodrop na hennepvondst

Gepubliceerd op 2019-02-15

Donderdag 14 februari is op last van burgemeester Monique de Boer- Beerta van de gemeente Roerdalen een woning gesloten aan de Sint Antoniusstraat in Vlodrop. De sluiting van het pand is voor de duur van drie maanden. In de woning trof de politie een in werking zijnde hennepkwekerij aan.

De sluiting van het pand is op grond van de Opiumwet. Het betreft hier woning in een woonwijk. In de woning is een professioneel ingerichte ruimte met 174 hennepplanten aangetroffen. Gelet op de aangetroffen hoeveelheid hennep is het aannemelijk dat de drugs bestemd waren voor verkoop, aflevering of verstrekking. Er waren omstandigheden die wijzen op meerdere oogsten. Ook was er een brandgevaarlijke situatie ontstaan door manipulatie met de elektriciteitsmeter.

Gevaar openbare orde en veiligheid
De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie ter bescherming van de openbare orde, veiligheid en het woon- en leefklimaat. De aanwezigheid van drugs kan leiden tot onveiligheid voor omwonenden. Dit door overlast, brandgevaar en de aanzuigende werking op criminele activiteiten. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om dit te voorkomen, is het pand tot 14 mei 2019 gesloten.

Strenger beleid
De burgemeester nam het besluit op grond van het zogenaamde Damoclesbeleid. Dit beleid werd in september 2016 aangescherpt. Waar eerder bij een drugvondst met een waarschuwing werd volstaan, wordt nu meteen overgegaan tot sluiting van een woning.